Skip to main content

VÅRA ILLUSTRATÖRER

MILAN CAIS

Milan Cais (f 1974) är konstnär och musiker. Han är utbildad vid Konsthögskolan i Prag och arbetar med teckning, målning, skulptur, video och installationer. En av hans mest uppmärksammade installationer, Nattvakten (2002), ställdes ut på taket till Goetheinstitutet i Prag. Han är också sångare, trummis och låtskrivare i det tjeckiska bandet Tata Bojs, som inte bara är känt för sin alternativa, nyskapande musik utan också för sin konstnärliga grafiska formgivning och scenografi, signerad Milan Cais.

www.tatabojs.cz

PAVEL ČECH

Pavel Čech (f 1968) är konstnär, illustratör, serietecknare och barnboksförfattare. Efter många år som verkstadsarbetare och brandman ägnar han sig nu åt konstnärlig verksamhet på heltid. Han är autodidakt och arbetar främst i olja, men han har även blivit en efterfrågad bokillustratör och serietecknare. Han har bland annat illustrerat En annan stad av Michal Ajvaz och gjort omslag till böcker av Jiří Kratochvil. Dessutom har han skrivit och tecknat flera egna barnböcker.

www.pavelcech.wz.cz

Foto: ČTK/Doležal Michal

EVA FUKOVÁ

Eva Fuková (1927–2015) var fotograf, utbildad vid Tjeckiska konstakademin i Prag. Efter andra världskriget verkade hon nära den konstnärliga avantgarde-gruppen Skupina 42, och på grund av detta övervakades hon som dissident av den kommunistiska regimen. 1963 blev hon den första kvinnliga tjeckiska fotograf som publicerade en monografi. Hon emigrerade till USA 1967, där hon gjorde sig ett namn som avantgardefotograf med sina kryptiska och samtidigt poetiska bilder av verkligheten. Efter sammetsrevolutionen 1989 flyttade hon tillbaka till Tjeckien, och 2013 anordnades en stor retrospektiv utställning på Galerie Leica i Prag.

JURAJ HORVÁTH

Juraj Horváth (f 1974) är illustratör och grafisk formgivare. Han arbetar med teckning, grafik och foto och har bland annat illustrerat böcker av Jaroslav Rudiš och Jáchym Topol. Hans bokillustrationer har belönats med priser såväl i Tjeckien som internationellt. Himmel under Berlin fick första pris i kategorin Tjeckiens vackraste bok 2003. Tillsammans med sin hustru driver han barnboksförlaget Baobab. Han undervisar även i illustration och grafik vid Konsthögskolan i Prag.

www.baobab-books.net

Foto: Soili Mustapää

DAG MALMBERG

Dag Malmberg (f 1943) är målare och skulptör med ateljé i Stockholm och på Gotland. Han var elev vid Kungl. Konsthögskolan åren 1967–73 och har sedan dess varit verksam med såväl utställningar som offentliga uppdrag. Skulpturer för barn har varit ett återkommande inslag i hans konstnärliga verksamhet, liksom målning i olja och skulptur i trä och brons. Åren 1974–81 var han ordförande i Konstnärernas Riksorganisation, ledamot av Statens kulturråd, Konstnärsnämnden m.m.

www.dagemalmberg.se

Foto: Julian Rex

ANNA REX

Anna Rex (f 1980) är fotograf, storyteller och illustratör. Hon var med och grundade fotoföretaget More Than Words 2002 och gick sedan vidare att starta det egna företaget Photography and Stories 2008. Anna arbetar med foto och storytelling med ett fokus på människor och berättelser som tar fram det ovanliga i det vanliga. För Aspekt har hon illustrerat Föräldrar och Barn av Emil Hakl samt formgivit bokomslagen i serien Samtida tjeckisk litteratur. Hon har föreläst om storytelling på TEDx Östersund och bor sedan 2009 i Jämtland.

www.photographyandstories.se

 

JIŘÍ ŠEBEK

Jiří Šebek (f 1981) är fotograf, grafisk formgivare och webbdesigner med en examen i informationsteknik. Han fotograferar främst i svartvitt och har specialiserat sig på landskap och modern arkitektur. I sitt formspråk strävar han efter enkelhet, och i sina bilder framhäver han gärna strukturer och linjer. Han har gjort omslagsfoton till flera böcker, bland annat den tjeckiska utgåvan av Paul Austers New York-trilogi, bidragit till fotografiska kalendrar och fotoböcker och haft utställningar.

www.jirisebek.cz

KONTAKT

ASPEKT FÖRLAG
Appelboms väg 9
186 42 VALLENTUNA

info@aspekt.se

Kontakta oss gärna för att få recensionsexemplar, författarfoton och annat pressmaterial:

press@aspekt.se

TORA HEDIN
redaktör, översättare,
ansvarig för marknadsföring
0707 57 81 74
tora@aspekt.se

MATS LARSSON
redaktör, översättare,
ansvarig för distribution
0735 99 76 85
mats@aspekt.se

LOVA MEISTER
redaktör, översättare,
ansvarig för Aspekts blogg
och nyhetsbrev
0732 47 53 20
lova@aspekt.se

ANMÄL DIG TILL VÅRT NYHETSBREV