Skip to main content

“Den tjeckiska författaren Kveta Legátová (1919-2012) slog igenom 83 år gammal med den korta men fängslande romanen Hana och Joza. Denna, hennes blott andra utgivna bok totalt, tilldelades tjeckiska statens litteraturpris 2002 och filmatiserades även kort därefter. Historien tar sin utgångspunkt i storstaden Brno mot slutet av andra världskriget. När läkaren Eliskas samröre med motståndsrörelsen börjar uppdagas tvingas hon fly ut på landsbygden där hon under identiteten Hana ingår skenäktenskap med Joza, en man hon tidigare räddat livet på. I den kärlekshistoria som växer fram lyckas författaren beskriva mycket på litet utrymme. Legátovás språk är stramt men kärnfullt och innehåller många poetiska vändningar som dröjer sig kvar. Hanas äktenskap med Joza, samt hennes växande anpassning till invånarna i den isolerade bergsbyn Zelary beskrivs så uppslukande att såväl läsaren som huvudpersonen nästan lyckas tänka bort det framstörtande kriget.”

Tomas Jonsson, BTJ-häfte 22, 2013

Lämna svar