Skip to main content

I höst sätter Dramaten upp Europeana – 1900-talet på två timmar i regi av Mattias Andersson. Det tycker vi är fantastiskt roligt och uppsättningen beskrivs så här:

 

 

 

 

“Ett storhetsvansinnigt försök att i en enda teaterföreställning omfatta hela Europas 1900-tal.

Startpunkten är boken Europeana från 2001, där den tjeckiske författaren Patrik Ouředník försöker sammanfatta seklet på 100 sidor. Det är en hypnotisk text som maniskt kastar sig mellan de stora historiska skeendena och de banala mellanmänskliga detaljerna. Från skyttegravar till välfyllda kylskåp, från psykoanalys till telefonsex, från betalda semestrar till koncentrationsläger till barbiedockor. En text som verkar vara skriven av en historieprofessor på speed, ett storögt barn eller en utomjording.

Mattias Andersson låter en grupp unga skådespelare, som knappt var födda på 1900-talet, möta äldre skådespelare i en rytmisk, musikalisk, bilddriven uppsättning. Vad var det som hände egentligen? Och har vi lärt oss något av misstagen i det förflutna?

Mattias Andersson är regissör, dramatiker och teaterchef på Dramaten. Han har satt upp en rad pjäser på Dramaten, senast Den yttersta minuten och Nordic Crime.

Boken Europeana finns förstås i vår shop och för den som vill bekanta sig närmare med Patrik Ouředníks tankar kring boken, författande och översättande påminner vi om intervjun i vårt nyhetsbrev från 2018 (pdf): Aspekt_nyhetsbrev_2018_